Rytmihäiriö

Studiopäiväkirja 2006RYTMIHÄIRIÖ Studiopäiväkirja 2006

28.7.2006 - Päivä 1

Koko alkuvuoden 2006 kestänyt uusien biisien vääntäminen oli päätöksessään ja oli aika suunnatta kohti Jive-studioa. Seuraavien viikkojen aikana olisi tarkoitus saada äänitettyä Rytmihäiriön kolmas pitkäsoitto.

Eka päivä oli varattu lähinnä rumpujen kasailuun ja soundien hakemiseen. Saapuessani paikalle olivat Jukka ja Otto saaneet rummut mikitettyä ja tsekkailivat soundeja. Minä ja Janne vietimme aikaa Henun kanssa, joka piipahti paikalle poikansa kanssa.

Jukka äänittää perse ruvella.

Lopulta oli aika Oton ekalle otolle (ehhehe). Janne soitteli demokitaraa ja ekan biisin rummut saatiin nauhalle muutaman yrityksen jälkeen. Kellon ollessa vielä suhteellisen vähän, päätettiin vetäistä toinenkin biisi narulle. Ekan päivän jälkeen ollaan hyvin aikataulussa ja Otto kaipailee virkistävää Gambina-geeliä vilvoittamaan liiasta soittamisesta kipetyneitä käsiään. Huomenna hommat jatkuu samoissa merkessä, kymmenen biisin rummut jäljellä.

- Ande

Otto kannuttaa. Peiton alla korisee raivotautinen spurgu.

"Et itsekään ymmärrä näin tehneesi,
et myönnä ohjailleesi kättäsi"


29.7.2006 - Päivä 2

Aamukahvin, Oton erinomaisen Onslaught-imitaation ja yleisen lätinän jälkeen tartuttiin toimeen ja valmistauduttiin jatkamaan rumpuraitoja. Edellisen päivän erimielisyydet ja taistelu kitaristin ja Mesa/Boogie-kaapin irroitettavan pyörän välillä, ja siitä seurannut hyperkivulias haavauma allekirjoittaneen vasemman etusormen päässä, aiheuttivat sen että tänään jatkettiin rumpujen nauhoituksia demobasson kanssa demokitaran sijasta. On muuten aika mielenkiintoista nähdä kivuliaasti punoittava sormenpää sykkivän punaisena ihon läpi sydämenlyöntien tahdissa. Aina sitä kokee uutta kun soittaa bändissä! Odotamme jännityksellä sormen paranemista, varsinaisten kitararaitojen äänitys olisi varmaan hiukkasen tuskallista ilman sormenpäätä. Kun musa ei ole Sabbathia enkä minä Tony Iommi.

Siirryn Gambinan pariin.
- Janne

 

Janne soittaa tuskissaan.


30.7.2006 - Päivä 3

Tänään oli sitten muuten aivan helvetin hienoa nukkua pitkään aamulla! Heräsin parin tunnin studiolta myöhästymistä ihmettelevän Anden puhelinsoittoon, mutta eipä tuo mittään. Käsi on vieläkin paskana joten demokitaran sijasta jatkettiin edelleenkin demobassolla. Nyt sitten hifistellään rumpuraitojen kanssa enemmän kuin ikinä.. taas kahdeksan tuntia äänityksiä ja päivän päätteeksi saldona nauhalla valmiit rumpuraidat kymmeneen biisiin yhdestätoista. Ja vedettiin se yhdestoistakin narulle demomeiningillä. Nyt alkaa homma käymään todella mielenkiintoiseksi kun kohta tosiaan pitäisi alkaa virittäytymään valmiiksi hakkaamaan kitararaitoja biiseihin sisään mutta sormi on eri mieltä ja ilmaisee sen tihkumalla jotain mädänsekaista visvaa. Nam!

Mutta joo. Jos ei lähde, on rasvattava sarvet.
- Janne


31.7.2006 - Päivä 4

Otto sai omat osuutensa valmiiksi tänään, onnenpekka. Seuraavaksi oli Jannen vuoro astua kiirastuleen, oli siis alkamassa vaihe 2 - Kitarat. Janne & Jukka alkoivat kitarasoundien metsästyksen, joka päättyi kuitenkin lyhyeen. Jannen upouusi etuvahvistin meni ns. paskaksi ja soundien etsintä loppui siltä erää siihen. Ei muuta kun huoltoa etsimään...
Seuraavaksi sessiossa on (kamojen hajoamisesta johtumaton) parin päivän tauko ja hommat jatkuvat taas torstaina. Toivottavasti kamat on sillon kunnossa ja kitaristin sormikin lakannut erittämästä visvaa.

- Ande

 

"Tosiaankin loppui hauskanpito harmiton
kun alkoi toiminta raaka ja tolkuton"

Studiomuusikon tärkein kyky: poseerata tunteja kerrallaan liikahtamatta. Ei hymyn häivääkään.


 

3.8.2006 - Päivä 5

Sessiot jatkuivat parin päivän tauon jälkeen ja Unekin uskaltautui studiolle käymään. Jannen etuvahvistin saatiin korjattua ja sormikaan ei tununut enään pahasti vaivaavan. Kun illalla saavun paikalle, oli jo yli puoleen biiseistä saatu yksi kitara soitettua. Työt eivät kuitenkaan kitaristilta kesken lopu, 11 biisiä = 22 kitararaitaa + soolot (ja mahdolliset muut sälät päälle).

Tällä kertaa kitarat äänitetään poikkeuksellisesti jo ennen bassoja, tämän johdosta Une pääsee jo ens viikolla aloittelemaan laulujaan. Järkeilimme että on parempi laulaa lyhyempiä sessiota kahden viikon aikana, ennemmin kuin huutaa viikko putkeen 8h päivässä. Bassoa rupean takomaan nauhalle maanantaina.

Janne soittaa, Jukka äänittää ja Ande lukee Alibia.

- Ande


4.8.2006 - Päivä 6

ENGL E570-etuvahvistin toimii jälleen kuin engeli, ehhehe. Korjaaja oli joutunut arvaamaan (!!!) oikean vastuksen karrelle palaneen tilalle, onnekas arvaus tai rutkasti ammattitaitoa näemmä. En edes halua tietää kumpi, toimisi nyt näitten sessioiden loppuun.. aina jotain jännitystä pitää olla näemmä. Hyvät sähläykset tästäkin tuli:

1) Pränikkä etuvahvistin lakoaa juuri sillä hetkellä kun ruvetaan kattomaan soundeja,
2) Kyseisen mallin ilmeisesti ainoat suomessa olevat kytkentäkaaviot ovat maahantuojan koneella joka on mennyt juuri edellisenä päivänä hajalle
3) Laitteen valmistaja (kutakuinkin viimeinen mahdollisuus saada järkevässä ajassa ko. piirustuksia) on mennyt niinikään samalla viikolla viikkokausiksi lomalle.

Mutta eihän me uskota tuuriin, eihän?
(Ja Saatana On Herra -biisin 6,66e/naama esityskorvaukset olivat vain sattumaa, rrroight...)

Sälä overdose.


 

Joka tapauksessa loppu hyvin kaikki hyvin. Saatiin eilen tosiaan korjattu verme plugattua kiinni muihin vermeisiin, ja soundi oli melkolailla "SIINÄ" heti kättelyssä, hieman eq:ta päälle niin avot. Sain runnottua eilisen päivän aikana muutamaa biisiä vaille kaikkiin yhden kitararaidan. Ei muuten mitään aavistusta koska näistä biiseistä näin nopeita tuli.. ei hemmetti kun oli oikea ranne kovilla. Vaihteeksi. Pitäis varmaan treenata sitä soittamistakin joskus.. no syssymmällä ehtii sitten. Otto tuli käymään sen verran että ryittiin myös kasaan levyn kahdestoista raita joka kuulostaa hieman erilaiselta kuin muut biisit.

Aamukymmeneltä tänään sitten studiolle ja eikun sahaamaan. Tänään sain aamulla loppuun ensimmäiset kitararaidat lopuistakin biiseistä, joten sitten vaan uutta soundia kehiin ja tuplaamaan. Päivän päätteeksi narulla oli kuusi biisiä tuplattuna, kuusi biisiä odottamassa toista kitaraa ja räkin päällä huomattavasti vähemmän Gambinaa. Pitäisi vielä tehdä soolot ym sälät päälle...sitten joskus! Kyllä tästä vielä levy tulee, messevän kuuloista materiaalia rupeaa olemaan! Palannen ensi viikon puolella viimeistelemään kitaroita, sitä odotellessa saavat Une ja Ande aloittaa urakkansa. Yritimme parhaamme Jukan kanssa jo edellisenä päivänä pelotella heitä huomauttelemalla että biisit ovat sitten parhaimmillaan 10sek lyhempiä (=aikalailla nopeampia) kuin demoversiot...hehe. Luotonen sitten lätkinyt vähän rivakampia komppeja..

- Janne


7.8.2006 - Päivä 7

Tänään oli vihdoin aika aloittaa basson nauhoitukset. Tarkoitus oli aloittaa klo 10.00 (alunperin Jukka olisi halunnut aloittaa klo 9.00), sovittua aloitusaikaa kuitenkin siirreettiin hieman eteenpäin äänittäjän & äänitettävän yhteisellä päätöksellä. Lieniköhän tähän aamu-unisuuteen syynä helteinen Ankkarock ja ahkera nestetasapainon ylläpito..

Ensinmäinen tehtävä oli bassosoundien etsiminen. Sopiva pörinä löytyi parin tunnin ja ahkeran eri laitteiden kokeilun jälkeen. Kun päivästä oli kulutettu yli puolet, oli aika käydä äänittämään!

Kaiken pakollisen säätämisen jälkeen rupesivat biisit onneksi tarttumaan kovalevylle hyvään tahtiin. Päivän saldona oli neljä valmista bassoraitaa.

Huomenna on Unen aika aloittaa laulujen äänitys ja Janne jatkaa kitaroiden nauhoittelua. Bassottelut jatkuvat taas keskiviikkona. Kyllä siitä levy taitaa lopulta tulla...

- Ande


8.8.2006 - Päivä 8

Ensimmäinen päivä lauluja. Käynnistymisvaikeuksia, tai ainakin kestävyys-sellaisia parin tunnin jälkeen. En suosittele: epävalmiit sanat, viimehetken muutokset niihin, printtaamisessa epäonnistuminen, huonot yöunet, vähien energiavarojen tuhlaus pyöräilemällä studiolle, itsensä liian nälkäiseksi päästäminen, yleinen paskuus. Kiitos homo-TV-ohjelmien.

Parin tunnin ihmettelyn ja vahvasti sellaisen fiiliksen kristallisoitumisen jälkeen että ihan sama yrittääkö jotain kun paskaa siitä tulee kuitenkin, Janne tuli soittamaan toiset kitarat pariin biisiin.

- Une


9.8.2006 - Päivä 9

Tänään hyvin levänneenä julkisilla liikennevälineillä studioon. Ja kas kummaa, oli hieman eri meininki kuin eilen. Paitsi että joku on kirjoittanut järjettömiä sanoja joita on inhimillisesti ajatellen täysin mahdotonta laulaa liian nopeisiin kappaleisiin liian kankeilla kielenkannoilla. Mutta siinä nyt ei ole mitään uutta.

Tänään kuitenkin rupesi homma tuntumaan hyvin pitkälti siltä miltä pitääkin. Aika tosin kului kuin surman siivillä ja kohta jo astelikin bassotaiteilija A. Kiiski studioon, missä (tunnin verran vuoroaan odoteltuaan) joutui sen tosiasian eteen että maanantaina soittamansa bassoraidat on otettava uusiksi tiettyjen soundillisteknisten seikkojen vuoksi. ((mistä hän ehkä haluaa itse kertoa lisää..?))

- Une

Joo, se soundi ei kuitenkaan ollut ihan tarpeeksi hyvä. Pohdimme asiaa hetkisen Jukan kanssa ja päätimme ruuvata soundeja hieman lisää. Näin oli tehttävä, vaikka joudunkin muutaman biisin vetämään uudelleen...

Huomenna Une jatkaa vokalisointia ja Janne äänittelee puuttuvia toisia kitaroita. Bassoja taas perjantaina.

- Ande

 

10.8.2006 - Päivä 10

Tulin kolmeksi iltapäivän viimeiseksi tunniksi paikalle ja silpaisin tuplauskitarat neljään biisiin. En nyt ihan yhdeltä istumalta, levy-yhtiön moguli Hyrkäs pyöräili paikalle ja vietettiin studion kuistilla turinatuokio tulevista keikkasuunnitelmista, julkaisusta, kansista ynnämuusta lähitulevaisuuden käytännön asioista. Ja kitaraakin piti vaihtaa kesken kaiken kun "juuri säädetyn" Jackson Soloistini intonaatio ei ollenkaan vakuuttanut tietyissä kohdissa otelautaa..hmmm

Janne soittaa rennosti, Jukka äänittää ja Ande & Hyge ihmettelee.


Illan päätteeksi ehdin vielä tehdä kahteen biisiin melodisia stemmoja.. loistava fiilis kun pääsee ruksaamaan yli tehdyksi omia osuuksia, vielä parit stemmakitarat ja jotain satunnaisia paikkauksia tehtävänä ja sitten vaan keskittymään sooloihin. Hanneman, King, Hanneman, King. Vaihtoehtoisesti King, Hanneman, King, Hanneman.
(tai sit vaan Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen....)

Tänään meillä oli ensimmäistä kertaa biisi jossa oli kaikki kitarat, laulut ja bassot tehtynä. Vaikuttavaa kuunneltavaa kaiken sen puolivalmiin raakilemateriaalin jälkeen mitä on kuultu koko session aikana tähän asti, kun kokonaisuutta rakennetaan kerros kerrallaan. Kyllä tästä vielä levy tulee!

- Janne

Saataisko pliis vähä lisää studiopäiviä?


11.8.2006 - Päivä 11

Päivä olisi voinut alkaa vahvemmissakin merkeissä, yleisen tukkoisuuden ja löysyyyden lisäksi - tai taustalla - oli tunne että jotain tai jokin puuttuu. Syy selvisikin pian. Janne oli ryyppyporukoiden ankaria lakeja kohtaan miltei täydellistä piittaamattomuutta osoittaen anastanut studiolta sinne tunnelmaa luomaan tuodun Gambinan! Onneksi Otto taksimiehen ammattiylpeydellä toimitti tilalle ison pullon Lippuviinaa.

Yleisestikin päivä parani alun jälkeen, mikä on tietysti huomattavasti pareempi kuin se toinen, päinvastainen kehityssuunta. Tuntui jopa että meininki oli vasta juuri parhaimmillaan kun pitikin jo luovuttaa vuoro Andelle. Saatiinhan sitä silti aikaan, ja luvassa on koko viikonloppu laatuaikaa Jukan kanssa.. Lippuviinaa unohtamatta.

- Une

Iso G luo tunnelmaa


Joo, tovin odoteltuani pääsin jatkamaan omia osuuksiani. 3 biisiä tarttui kovalevylle kolmessa tunnissa. Sitten olikin aika päästää Jukka lepuuttamaan korviaan. Vapaa viikonloppukin jää tuottajalle vain haaveeksi. Sori Jukka!

- Ande

12-13.8.2006 - Päivät 12 & 13

Eli koko viikonloppu varattu lauluille. Jo ääntä availlessa kurkussa tuntui hieman tarpeettoman herkältä edellispäivän intensiivisten tulkintojen seurauksena, ja joidenkin tuntien puhkumisen jälkeen alkoikin ääni pettää melko rankalla tavalla. Päätettiin lopettaa jotta seuraavana päivänä olisi yhtään ääntä jäljellä. Loppuillan saikin olla sitten aikalailla hissukseen.

Pari miekkosta - ei ehkä Sahaajankatu 2:sta mutta vähän sinne päin - kävi sudiolla tsekkailemassa mestoja. Musamiehiä, suunnitelmissa muuttaa Espanjaan ja perustaa studio..!

- Une

14.8.2006 - Päivä 14

Saatana, Saatana, Saatana - Hän on Herra!


 

Une lauloi alkupuoliskon ja minä bassottelin jälkimmäisen. Mitään sen merkittävämpää ei tapahtunut.

- Ande


Studion läheisyydessä lepäillyt henkilö


 

15.8.2006 - Päivä 15

Une lepuuttaa äänätään tänään ja koko päivä on varattu bassolle. Tänään olisi tarkoitus saada omat osuuteni viimeisteltyä. Töihin käytiin jo klo 9.00. Hommia paiskittiin kymmenisen tuntia, päivän päätteeksi kaikki oli todellakin saatu äänitettyä.

Kuuminta hottia paitamarkkinoilla


 

Ilokseni riffit eivät jättäneet rauhaan kotonakaan - ne vaan jatkoivat pyörimistä päässäni. Vielä nukkumaan käydessäni riffihelvetti jatkoi pyörimistään, pitäen allekirjoittaneen hereillä pikkutunneille saakka. Huh, rupeaa tosiaan käymään voimille tämä levyn tekeminen...

- Ande

16.8.2006 - Päivä 16

Lähes kahden vuorokauden miltei täydellisen puhumattomuuden, riittävän levon ja ahkeran kurkkupastillien imeskelyn jälkeen oli taas uusi ääni niin kellossa kuin meikäläisessäkin. Mäkistä vielä jäitä kurkun vilvoitteluun - ja punk-poliisin sireenit ujeltamaan - ja laulut lähti tykimmin kuin ennen äänen menetystä konsanaan ja valmista syntyi. Välillä tarvittiin tarvittavan tolkuttomuusasteen ylläpitämiseksi lyriikallisen puolen syvällistä filosofointia äänittäjä/tuottajan kanssa.

Tuntui että olisi jaksanut huutaa vaikka kellon ympäri kun vauhtiin pääsi, mutta Jannellakin oli soolonsa soitettavana. Ja Gambinansa kekoon kannettavana, kaksin kappalein. Niiden edellisten pohjien anastus katsottakoon näin hyvitetyksi. Huomenna taas edessä erittäin työntäyteinen studiopäivä.

"Kusinen hiekka tiimalasissa alkaa olla vähissä / viikatemiehen vierailuaika jo kohta on käsillä"

- Une

17.8.2006 - Päivä 17

Aamulla tilanne tuntui lähes ylivoimaiselta; kaksi biisiä kokonaan laulamatta ja lisäksi yhdessä jos toisessa lauletussakin paikattavaa, lisättävää, tuplattavaa jne. Vaan kuinka ollakaan, kiireen ja epätoivon sekaisella vimmalla loput biisit tuli vedettyä ennätysvauhtia narulle ja vielä parit vähemmän tyydyttävät, äänen menetyksen uhrina tai muuten vajaatehoisesti vedetyt biisit kauttaaltaan uusiksi ja paremmin. Näin näitä hommia pitäisi useamminkin pystyä hoitamaan!

Janne ja Ville laulaa


 

Une, Mitja, Ville & Janne - Ison G:n voimalla


 

Tässä vaiheessa uskalsi jo itsekin narauttaa pullonkorkin havaiten että studio oli ruvennut täyttymään erinäisistä epämääräisistä tyypeistä. Eikä aikaakaan kun saatanalliset sulosävelet sinkoilivat puliukkokuoron Gambinan raiskaamista kultakurkuista. Sekavia ääniä. Erikoista kirkumista. Järjettömyyttä. Harppuja, siis kielisoittimia, sekä piippuja. Demonit todella pitävät ääntä tällä levyllä.

Tehty mikä tehty.

- Une

Janne selittää kuinka köörin pitää vetää


 

Jukka valvoo köörin toimintaa